S
Sağlık Kültür
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
I- KURULUŞ AMACI :
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, yükseköğretim öğrencilerinin beden ve ruh sağlığının korunması, beslenme, barınma, boş zamanlarını değerlendirme ve geleceğin bilgili, becerili insanını yetiştirmek amacı ile bu alanda uygulama ve araştırma yapmak için kurulmuştur.
Bu amaç ve görevlerin yerine getirilebilmesi için; 2547 sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 46. ve 47.maddeleri doğrultusunda uygulamalar yapılmaktadır. Yönetmelik gereğince Dairemizde yürütülen hizmetler şunlardır.
a) Beslenme Hizmetleri
b) Sağlık Hizmetleri
c) Kültür Hizmetleri
d) Sosyal Hizmetler
e) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri
f) Spor Hizmetleri
a) Beslenme Hizmetleri :
Üniversitemizin yemek sunumu, ihale sonucunda belirlenen özel firmalar eliyle yürütülmektedir. Öğrencilerimiz ile akademik ve idari personelimiz, hijyenik koşullarda ve diyetisyen gözetiminde dört çeşit olarak üretilen yemeklerden yıllar itibariyle belirlenen katkı ücretleri karşılığında yararlanmaktadır.
İhaleler coğrafi gruplamaya uygun olarak Edirne merkeze bağlı birimler için gerçekleştirilmekte; bu gruplar içerisinde yer verilmesi olanaklı olmayan dış birimler için ayrıca ihaleye çıkılmaktadır.
Yemek üretimleri merkezde Menza binasında hazır halde getirilerek yemek salonlarında sunulmaktadır. Menza binasında 2 Diyetisyen ve 1 Gıda Teknikeri görev yapmaktadır.
Merkezde yemek sunumu 9 (dokuz) ayrı salonda yapılmaktadır. Bu salonlar 6 adet öğrenci yemekhanesi ve 7 adet Akademik ve İdari Personel yemekhanesinden oluşmaktadır.
Üniversitemiz Akademik ve İdari personeli ile öğrencilerimizden oluşan Yemek Denetleme Komisyonu, belirli aralıklarla denetimlerde bulunarak yemek sunumunun İhale İdari Şartnamesinde belirtilen hususlara uygunluğunu denetlemektedir.
Diyetisyenler gözetiminde hazırlanan Aylık Yemek Listesi mevsimsel ürünler ağırlıklı olarak oluşturulmakta ve yemek çeşitliliğinin sağlanmasına çalışılmaktadır.
b) Sağlık Hizmetleri :
Üniversitemize bağlı Fakülte ve Yüksekokullarda okuyan öğrencilerin sağlık sorunları Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından çözümlenmektedir.
Ailesi herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan öğrencilerimizin tedavi giderleri Üniversitemizce karşılanmaktadır. Bu amaçla Mediko Sosyal Merkezine muayene ve tedavi olmak için başvuran öğrencilerimizin ilgili yıla ait kimlik kartlarını ve sağlık karnelerini ibraz etmeleri halinde muayene ve tedavileri yapılarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına fatura edilmektedir. Ancak “Genel Sağlık Sigortası” kapsamına geçilmesinden sonra tedavi giderleri tarafımızdan karşılanmayacaktır.
Yabancı uyruklu olup Devlet Burslu öğrenim gören öğrencilerimizin de tedavi giderleri tarafımızdan karşılanmaktadır.
Üniversitemiz öğrenci ve personellerine sunulan sağlık hizmeti Balkan Yerleşkesinde yer alan Menza binasındaki Mediko Sosyal Sağlık Birimi tarafından verilmektedir. Mediko Sosyal Sağlık Biriminde; 1 hekim, 3 diş hekimi, 2 psikolog (Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden haftada 2’şer gün görevlendirme ile), 2 hemşire ve 1 hizmetli olmak üzere öğrenci ve personele sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca Mediko Sosyal Merkezinde Kısmi Zamanlı Statüde 2 öğrenci çalışmaktadır. Bu merkezde yapılamayan tedaviler için merkezin vereceği karar doğrultusunda hastalar Trakya Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne sevk edilmektedir.
c) Kültür Hizmetleri :
Öğrencilerin ilgi alanlarına göre ders dışı boş zamanlarını değerlendirmek, dinlenme ve eğlenme alışkanlığını kazanmalarını sağlamak ve güzel sanatlarla ilgili etkinliklere katılmaya yönlendirmek amacı ile; kültür ve sanat faaliyetlerinde programlı çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda; menza binası gibi fiziki mekanlar kazanılmış olup, bu amaca yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
Kültürel faaliyetler, Daire Başkanlığımız bünyesinde kurulmuş bulunan öğrenci topluluklarımız tarafından yürütülmektedir. Bir akademik danışman gözetiminde, Rektörlük Oluru ile kuruluşu tamamlanan topluluklar, her öğretim yılı başında öğrencilere tanıtılarak üye kaydı sağlanmakta ve bu topluluklar Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı desteği ve kendi iç dinamikleri ile ürettiklerini çeşitli platformlarda sergilemektedirler.
Topluluklarımızın etkinliklerinden konserler ağırlıklı olarak Üniversitemiz Ayşekadın Yerleşkesi Yabancı Diller Yüksekokulu önünde bulunan açık alanda, panel, konferans, söyleşi, dia gösterisi, sergi ve halk oyunları gösterileri gibi etkinlikler de Türkan Sabancı Kültür Merkezi, Devlet Konservatuvarı Sanat ve Eğitim Merkezi ile Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmektedir.
Halen 48 öğrenci topluluğu bünyesinde yaklaşık 4500 öğrenci belirli bir program dahilinde kültürel, sanatsal ve bilimsel çalışma yapmaktadır. Bu çalışmaların en değerli ürünü de büyük bir coşku ve katılımla Üniversitemizin farklı mekanlarında gerçekleştirilen geleneksel bahar şenlikleridir.
Akademik Takvim dikkate alınarak her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen Geleneksel Şenlikler de sürekli zenginleştirilmeye çalışılmıştır. Ana unsurunu kendi topluluklarımız oluşturmakla birlikte; her yıl değişik alanlardan sanatçılar, bilim adamları, show ve spor dünyasından popüler isimler konuk edilerek, renkli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu sunumlarda, olabildiğince çok ve değişik mekanlar kullanılarak yöre halkına da ulaşılmakta ve şenlik coşkusu paylaşılmaktadır.
Şenlik Organizasyon Kurulu kararınca şenlik etkinliklerimiz bu yıl önceki yıllardan farklı olarak dışarıdan destek alınmadan, birçoğu Üniversitemiz öğrenci toplulukları tarafından hazırlanan etkinliklerden oluşturulmuştur.
Bu yılki şenliklerimizde, Daire Başkanlığımıza bağlı öğrenci topluluklarımızın etkinliklerinin yanı sıra; “Trakya Band-Kenan Grubu”, “Kurtar&The Shoot Grubu”, “Tomurcuk İstisnalar Müstesna Perküsyon Grubu”, “Grup Eskici” ve Blues Of Rumeli&Süheyla Grubu” gibi müzik gruplarının Üniversitemiz ve yöre halkı ile buluşması sağlanmış, gerçekleştirilen konserler renkli görüntülere sahne olmuştur.
Öğrenci topluluklarımız tarafından 2010-2011 Öğretim Yılında toplam 90 (doksan) planlı etkinlik gerçekleştirilmiştir.(Şenlik programı hariç) Topluluklarımız ayrıca Üniversitemizi il dışındaki 49 farklı Üniversite etkinliklerinde de başarıyla temsil etmişlerdir.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci toplulukları aşağıda belirtilmiştir.
SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI
KÜLTÜR-SANAT
1- BALKAN GENÇLİK ATEŞİ TOPLULUĞU
2- HALK OYUNLARI TOPLULUĞU
Trakya Ekibi
Kuzey Kafkas Ekibi
Ege – Zeybek Ekibi
Semah Ekibi
Çiftetelli Ekibi
Teke Yöresi Ekibi
3- TİYATRO TOPLULUĞU
Tiyakomedram
Camdan Oyuncular
Tıp Fakültesi Oyuncuları
Yaşam Sahnesi
4- MÜZİK TOPLULUĞU
Düşün Sanat
Rock Müzik
Klasik Türk Müziği
5- ÇOK SESLİ MÜZİK TOPLULUĞU
6- MÜZİK VE MÜZİK EĞİTİMİ TOPLULUĞU
7- FOTOĞRAFÇILIK TOPLULUĞU
8- SİNEMA TOPLULUĞU
9- ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU
10- HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON TOPLULUĞU
11- ÇİZGİ MİZAH TOPLULUĞU
12- DOĞAL HAYATI KORUMA TOPLULUĞU
13- CUMHURİYETÇİ GENÇLİK TOPLULUĞU
14- TURKMSIC TOPLULUĞU
15- TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ TOPLULUĞU
16- TOPLU İĞNE ŞİİR-DRAMA TOPLULUĞU
17- ÇOCUK DOSTU TOPLULUĞU
18- FENERBAHÇELİLER TOPLULUĞU
19- GALATASARAYLILAR TOPLULUĞU
20- BEŞİKTAŞLILAR TOPLULUĞU
21- ÜNİ-TS TRAKYA TOPLULUĞU
22- YEREL GÜNDEM 21 TOPLULUĞU
23- YABANCI VE TÜRK ÖĞRENCİLER TOPLULUĞU
24- KARİYER VE YÖNETİM TOPLULUĞU
25- TEMİZ NEFES TOPLULUĞU
26- DÜŞÜNCE EDEBİYAT VE TİYATRO TOPLULUĞU
27- GENÇ TEMA TOPLULUĞU
28- ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE HUKUK TOPLULUĞU
29- TASARIM VE PROJE TOPLULUĞU
30- FELSEFE TOPLULUĞU
31- TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA TOPLULUĞU
32- GENÇ AYDINLAR TOPLULUĞU
33- LOJİSTİK VE ORGANİZASYON TOPLULUĞU
34- TRAKYA TARİH TOPLULUĞU
35- KİTAP OKUMA VE KIRAATHANE KÜLTÜRÜNÜ CANLANDIRMA EĞİTİM KÜLTÜR BİLİM SANAT TOPLULUĞU
36- TRAKYA ÜNİVERSİTESİ AVRUPA ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU
37- BANKACILIK VE TURİZM ARAŞTIRMALARI TOPLULUĞU
38- HAVACILIK TOPLULUĞU
39- BİLİŞİM VE TEKNLOLOJİ TOPLULUĞU
40- ROBOTRAKYA TOPLULUĞU
41- TURİZM TOPLULUĞU
42- SANAT TARİHİ TOPLULUĞU
43- ARKEOLOJİ TOPLULUĞU
SPOR
44- SATRANÇ TOPLULUĞU
45- SENKRONİZE DANS TOPLULUĞU
46- DOĞA SPORLARI TOPLULUĞU
47- BİSİKLET TOPLULUĞU
48- ALTINORDU BREAK DANS TOPLULUĞU
d) Sosyal Hizmetler :
Enez Öğrenci Eğitim ve Dinlenme Tesisleri :
Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Üniversitemiz Enez Öğrenci Eğitim, Uygulama ve Dinlenme Tesislerinde, her yıl belirli dönemler halinde öğrencilerimize ve personelimize uygun koşullarda eğitim, tatil ve dinlenme olanağı sağlanmaktadır.
Üniversitemiz Anaokulu ve Oteller :
Üniversitemiz Anaokulu 100 öğrenci kapasitesi ile çalışanlarımızın okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarının çalışma saatleri içerisinde bakım ve eğitimlerini sağlanmaktadır. Ayrıca yine Üniversitemiz Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Balkan Yerleşkesi-Trakya Otel’de 10 oda 18 kişilik konaklama kapasite ile Armağan Dönertaş Engelliler Oteli’nde 35 oda ve 37 kişilik konaklama kapasitesi ile, 05.05.2011 tarihinde hizmete açılan Balkan Kongre Merkezi Misafirhanesi’nde ise 27 oda ve 50 kişilik konaklama kapasitesi ile konaklama hizmeti sunulmaktadır.
Burs İşlemleri :
Kredi Yurtlar Kurumu tarafından Üniversitemize ayrılan burs veya öğrenim ve katkı kredisi kontenjanları akademik birimlerimize iletilerek öğrencilerimize duyurulması sağlanır. Öğrencilerimiz tarafından yapılan başvurular değerlendirilmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu’na gönderilir. Ayrıca özel kurum ve kuruluşlar tarafından Üniversitemiz öğrencilerine verilmek istenen burslara ilişkin duyurular yapılarak ihtiyacı olan öğrencilerimizin faydalanmaları sağlanmaktadır.
Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma
Trakya Üniversitesinin sosyal amaçlı uygulamalarından biri de ihtiyacı olan öğrencilerine kendi eğitim ve ilgi alanlarında iş olanağı sağlanmasıdır. 5917 Sayılı Kanunun 20. Maddesi ile değişik 2547 Sayılı Kanunun 47. Maddesinin son fıkrasında belirtilen şartlar çerçevesinde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, bilgi ve yeteneklerini birleştirme imkanı bularak üretime katkı yapmakta ve aynı zamanda kendilerine ekonomik kazanç elde etmektedirler.Her eğitim öğretim döneminde Üniversitemizin çeşitli birimlerinde 250~300 arası “Kısmi Zamanlı Öğrenci” çalıştırılmakta olup; bir öğrenciye ayda azami 60 saat üzerinden ücret ödenmektedir.
e) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri :
Rehberlik kişiye yöneltilmiş sistemli, profesyonel bir yardım hizmetidir. Toplumumuzun özlem ve beklentilerinin başında gençlerimizin her yönden, gelecek yüzyılın gereği doğrultusunda yetiştirilmesi gelmektedir.
Hızla değişen dünyamızda gençler kişisel, ekonomik, mesleki vb. gibi problemlerle karşılaşmaktadırlar. Bu problemlerin azaltılması, uygun çözüm yollarının bulunması, kişi ve toplumumuzun geleceği açısından önem taşımaktadır.
Kişilerin yetişme sistemleri, bedensel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları yaşadıkları çevresel etmenler, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin önemini bir kat daha arttırmaktadır.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak hizmet veren Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezinde, Üniversitemiz öğrencilerinin gelecek hakkında kişisel kararlar almalarına yardımcı olmak, problemlerine çözümler bulmak, çevresel zorluklar ve yaşam koşulları ile mücadelelerinde yol göstermek; yalnızlık, yabancılaşma, ümitsizlik gibi benliği bozan ve olumsuz duygulara yol açan durumların nedenlerini araştırarak bu olumsuzlukları gidermek amacı ile çalışmalar yapmak üzere Üniversitemiz Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden görevlendirilen iki psikolog dönüşümlü olarak görev yapmaktadır.
f) Spor Hizmetleri
Üniversitemizde Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının işbirliğinde futbol, voleybol, basketbol, hentbol, judo, karate, tekvando, yüzme ve atletizm başta olmak üzere değişik branşlarda öğrencilere spor hizmetleri sunulmaktadır. Spor takımlarımız belli bir takvim doğrultusunda katıldıkları üniversitelerarası spor karşılaşmalarında önemli derecelere imza atmakta ve şampiyonluklar kazanmaktadır. Üniversite içi spor organizasyonları da birçok branşta yoğun katılımlarla sürdürülmektedir.
Yıl boyunca devam eden grup müsabakaları, şenlik haftası içinde gerçekleşen final ve süper kupa karşılaşmaları ile sonuçlandırılmaktadır. Şenlik etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz ile diğer kurum ve kuruluşlar arasında gerçekleştirilen Dostluk Maçı ve gelenekselleşen Veteranlar Maçı ile spor adına dostluk örneği sergilenmektedir. Alt yapıya da önem veren Üniversite yönetimimiz, mevcut açık ve kapalı tesislerin iyileştirilmesi ve yeni tesis kazandırılması ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca Üniversitemiz Balkan Yerleşkesi Menza binasında bulunan Tırmanma Duvarı, Doğa Sporları Topluluğu üyesi öğrencilerimiz için hizmete sunulmuştur.
TÜ 2011 Yılı Spor Organizasyonları Dereceleri
ORGANİZASYON |
YER/TARİH |
TEMSİLCİMİZ |
DERECE |
Üniversitelerarası Bilek Güreşi Şampiyonası |
Bilecik 03-05 Mart 20101 |
Sosyal Bilimler MYO Öğrencisi Kemal BULUT |
+90 Kg Sağ ve Sol Kolda Türkiye 2.liği
|
Üniversitelerarası Türkiye Satranç Şampiyonası |
Gaziantep 03-06 Mart 2011 |
TÜ Erkek Satranç Takımı |
Türkiye 3.lüğü |
Üniversitelerarası 2.Lig Tenis Müsabakası |
Antalya 28 Mart -03 Nisan 2011 |
TÜ Bay- Bayan Tenis Takımı |
Bayan Tenis Takımı 1.Lige Yükseldi |
Üniversitelerarası Güreş Şampiyonası |
Ordu 13-18 Nisan 2011 |
TÜ Bay-Bayan Güreş Takımı |
Serbest Stil Bayanlar Burcu ÖRSKAYA 67 Kg Türkiye 1.liği Simge YILMAZ 72 Kg Türkiye 1.liği Ebru ÇİNKU 51 Kg Türkiye 3.lüğü Erkekler Takım Greko-Romen Türkiye 7.liği ve Serberste Stil Türkiye 9.luğu
|
Boğaziçi Üniversitesi Field Day Atletizm Günleri |
İstanbul 16-17 Nisan 2011 |
TÜ Bay-Bayan Atletizm Takımı |
Bayanlar Grup 2.liği Erkekler Grup 3.lüğü |
Üniversitelerarası Okçuluk Müsabakaları |
Antalya 18-19 Nisan 2011 |
TÜ Erkek Okçuluk Takımı |
Türkiye 1.liği |
Üniversitelerarası 1.Lig Voleybol Müsabakası |
Balıkesir 18-22 Nisan 2011 |
TÜ Bay-Bayan Voleybol Takımı |
Erkekler Grup 3.lüğü |
Üniversitelerarası Karate Şampiyonası |
Antalya 19-22 Nisan 2011 |
TÜ Bay-Bayan Karate Takımı |
Erkekler Ferdi Türkiye 1.liği ve 3.lüğü Bayanlar Ferdi Türkiye 3.lüğü |
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları 6. Satranç Takım Yarışması |
İstanbul 29 Nisan-01 Mayıs 2011 |
TÜ Satranç Takımı |
Grup 5.liği |
Üniversitelerarası Türkiye Taekwondo Şampiyonası |
Konya 13-15 Mayıs 2011 |
TÜ Bay-Bayan Taekwondo Takımı |
Burak ESKİ Ferdi Türkiye 1.liği |
Üniversitelerarası Voleybol Türkiye Süper Lige Terfi Müsabakaları |
Çorum 17-21 Mayıs 2011 |
Bay-Bayan Voleybol Takımı |
Erkek Voleybol Takımı Türkiye 3.sü |
Üniversitelerarası Salon Furbolu Süper Lige Terfi Müsabakaları |
Kayseri 23-28 Mayıs 2011 |
TÜ Erkek Futbol Takımı |
Futbol Takımı 1.Lige Yükseldi |